Kurs i ikonmaling

Nikol Konstante - CV

Nikol Konstante, CV

Nikol Konstante er født i Athen, Hellas, oppvokst i Wien, Østerrike og nå etablert i Oslo.

Vokste opp i en kunstnerisk familie (Moren er maler, ikonmaler og dekoratør og faren teaterregissør). Hun tok sin første kunstundervisning i barnealder da hun fulgte moren sin på ’’Akademie der Bildende Kunst’’ i Wien. Deretter fulgte mange undervisningstimer med moren. Diplom i interiørarkitektur, dekorasjon og design i avdeling for grafisk kunst og kunsthåndverk ved Høyskolen i Aten, Hellas (2005, karakter ”fremragende”). På Høyskolen ble hun undervist i bysantinsk ikonmaling og bysantinsk mosaikk av prof. El. Mystakas. Privat Studium: Kunstmaling med prof. G.Kalogannis og H.Gavrilos. Og ikonmaling, ikon restaurering, bysantinsk mosaikk med ikonmaleren A. Nika i Athen, Hellas. Har diplom som kateket ved den greske kirke.

Begynte å jobbe som ikonmaler i 1997. I 1998 tok hun ansvaret for organisering av faginnhold, pensuminnhold og studieinnhold for hvert studieår på ’’Skolen for bysantinsk ikonmaling og bysantinsk mosaikk’’ Profeten Elias’ menighet i Athen. Hun forfattet relevant lærestoff og utarbeidet materiale som bidro til en bedre undervisning og høynet det faglige nivået i studiene. Der underviste hun blant annet i følgende fag i 10 år (1998-2008): Bysantinsk og postbysantinsk ikonmaling, malekunst (tegning og maling med farger), ikonteologi, komposisjon – moderne kunstretninger, kunstpsykologi og kunsthistorie. I 2005 tok hun initiativ til etablering av gruppen «Ikon» for avgangsstudenter for å spre ikonmalerkunst som en levende og liturgisk kunstform. Sammen med medlemmene i gruppen organiserte hun soaré / seminar i ikonmaling med 8 forskjellige innlegg og parallell fremvisning av lysbilder med ikoneksempler og ikonutstilling.

I 6 år har hun undervist i kunst (tegning, maling, maleteknikker, komposisjon, collage, håndverk, stoffarging, o.a) og mosaikk (med forskjellige materialer) på den 10. barneskolen i P.Faliro, Athen. Hun har undervist i ikonmaling for folk som deltok på et rusavvenningsprogram i samarbeid med statens organisasjon mot narkotika (OKANA) i Athen, oktober 2007.

Har organisert 14 utstillinger med sine studenters ikoner og 8 utstillinger med elevenes malerier. Har også jobbet med ikon- og oljemalerirestaurering. Jobber fra 1998 som frilans dekoratør og designer (interiør, grafisk, web design).

Hun bruker den tradisjonelle bysantinske teknikken i ikonmaling, i malerier bruker hun vanligvis: kritt, tempera og akrylfarger. Har deltatt på mange utstillinger i Athen, Hellas og Norge (Oslo, Sandvika, Brumunddal, Jessheim), og mange av ikonene hennes finnes i kirker i Hellas, og ikke minst i privatkolleksjoner. Hun underviser i kunstmaling på AOF Romerike, i ikonmaling ved H. Nikolais menighet i Oslo (kurset arrangeres av det ortodokse kirkeakademi i Oslo) og på Gresk norsk kulturklubb i Oslo.

Har studert pedagogikk ved Høyskolen i Akershus. Er design-, kunst- og kunsthistorielærer på Ås videregående skole og autorisert Oslo-guide. Skriver artikler og holder ikonmaling- og kunstforedrag i Norge og Hellas.

Separate utstillinger:

Separat maleriutstilling i januar 2011 på Jessheim Galleri. Utstillingen var under beskyttelse av Den Greske Ambassaden i Norge. (Les om utstillingen på: www.parthenonikk.webs.com)

Separat ikonutstilling i april 2011 i Hl. Nikolai kapellet i Majorstuen kirke, Oslo.

Separat maleriutstilling i oktober 2011 på Aggelon Vima, galleri i Athen, Hellas.

Separat ikonutstilling i november 2011 i Marias Bebudelse gresk-ortodokse kirke i Oslo.

Separat ikonutstilling i april 2012 i det norsk-ortodokse klosteret Hellige Trifon Skita i Hurdal.

Separat maleriutstilling i januar 2013, på Ås Stasjon, Ås, Akershus.

Ikonutstilling på galleri Sol i Kristiansand, Norge i mars 2013

Ikonutstilling i det norsk-ortodokse klosteret Hellige Trifon Skita i Hurdal i mars 2013.

Kommende utstillinger:

Separat ikonutstilling i Sverige (høstferie 2013)

 

* Nikol Konstante har i tillegg Diplom i klassisk sang ved Det Nasjonale konservatoriet i Aten (2007, karakter ”fremragende” enstemmig og med premie) og jobber som klassisk sangerinne (mezzosopran) og sangpedagog. Har siden 2007 gitt over 50 solokonserter i Norge, Tyskland, Spania og Hellas. Underviser i stemmebruk på Folkeuniversitet i Oslo. Underviser i gresk for nordmenn på Folkeuniversitetet og AOF. Snakker norsk, tysk, engelsk, fransk og gresk. Masterstudent i IKT støttet læring på Høyskolen i Oslo og Akershus. Masterstudent i teaterstudier på Det åpne universitetet i Kypros. Studerer bysantinsk sang og santouri (instrument brukt i gresk tradisjonell musikk kjent fra antikken med navn psalterium).

Se mer: http://nikolkonstante.carbonmade.com

Les mer : www.nikolkonstante.webs.com

Les artikler og intervjuer i aviser:  http://ikonkurs.webs.com/intervjuer.htm

http://ikonkurs.webs.com/ikonutstilling_Nikol_Konstante_nov_2011.pdf